B o e k h a n d e l

K i r c h n e r

- adres, info & contact
- nieuwsbrief & agenda
- zoekopties
Bookmark and Share

Kies een categorie:
of zoek op trefwoord of isbn :

Boeken

Halevi, Z'ev ben Shimon (Warren Kenton)
De school van de ziel. De weg met zijn valkuilen
In dit boek staat de vorming van Kabbalah-groepen centraal. Het is geschreven voor alle mensen die geinteresseerd zijn in de praktische zijde van de Kabbalah, dat wil zeggen: diegenen die een school willen vormen waarin men gezamenlijk groeit en krachten verzamelt. In dit boek ligt de nadruk op oefeningen en visualisatie-technieken, die - en we voegen het er maar aan toe - op het eerste gezicht lijken af te wijken van de aniconische praktijken binnen het normatieve Jodendom.

Deze ideeen zijn niet zuiver betrokken op het zien van de taal, dit is geen vorm van intertekstueel spel. Nee, bij deze ideeen gaat het om mar'eh Shekinah, om de waarneming van Zijn Aanwezigheid. Er bestaat gewis een bepaalde spanning tussen de Kabbalah en de normatieve godsdienstbeleving. Kabbalisten wisten zich bij hun studies en voorstellingen steeds gelegitimeerd door de Traditie en de exegese van de Tenach en dan vooral de tekst dat G'd in de Tempel tronend, aanwezig was en gezeten op de Cherubim. In beelden of dimmuyot verscheen Hij aan hen (Agadat Beresjiet 14). De kabbalistische exegese en de doorlevering van de verschijning van G'd op de berg Sinai, leidden tot complexe mystieke speculaties en een ongemeen rijke voorstellingswereld. Het is deze Kabbalah van 'zien', die de auteur op een moderne manier voor de lezer toegankelijk wil maken. Hij wenst een venster te bieden op de ervaring, zodat de lezer zelf kan ontdekken wat de structuren zijn die naar Boven reiken en - zoals Mircea Eliade betoogde - uitkomen bij de diepste betekenis en rijkste zin van het Leven.

Z'ev ben Shimon Halevi (1933) is van Sefardische herkomst en woont met zijn vrouw Rebekah in Londen. Zijn boeken verschenen in diverse talen, onder andere het Engels, Duits, Frans, Japans en het Hebreeuws.

Amphora Books, 2007, pap, 350 pp, € 22.50, 9789064460487
winkelwagen