B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging dinsdag 15 april, 20.00-22.00, presentatie:

 

Giorgio Agamben:

 

Pilatus en Jezus

  Samen met Uitgeverij Sjibbolet nodigen wij u graag uit voor de presentatie, op de dinsdag in de Stille Week, van de Nederlandse vertaling van het in 2013 verschenen 'Pilato e Gesu' van de bekende Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. 

Rinse Reeling Brouwer zal een inleiding geven over Giorgio Agamben en in gesprek gaan over dit boek - we hopen dat u erbij bent!

Inhoud:

Wie is Pontius Pilatus, de prefect van Judea voor wiens ogen de rechtszaak van Christus zich afspeelde, eindigend in Zijn kruisiging? Een meedogenloze tiran of een angstige ambtenaar die zich laat overhalen door de Sanhedrin om een man, die hij onschuldig acht, te veroordelen? Een ongerijmd, onbelangrijk personage, of, zoals Nietzsche omschrijft, de 'enige figuur in het Nieuwe Testament die respect verdient'? Een grillige bedrieger met mooie uitspraken ('Wat is waarheid','Zie, de Mens!','Wat ik geschreven heb heb ik geschreven') of een belangwekkend theologisch figuur zonder wie Passie en Verlossing niet zouden hebben kunnen plaatsvinden?

Alle fasen van de rechtsgang doorlopend, biedt Agamben een nieuw perspectief. In de dialoog tussen Pilatus en Jezus komen twee werelden en twee koninkrijken tegenover elkaar te staan: geschiedenis en eeuwigheid, heilig en profaan, vonnis en redding. En in deze niets-ontziende vergelijking is de rol van Pilatus in ieder opzicht beslissend.

 

Giorgio Agamben: Pilatus en Jezus, Sjibbolet, 2014, pap, 64 pp, euro 11,95

 bestel het boek hier

 

Programma:

19.45: inloop

20.00: welkom

20.05: Giorgio Agamben- een inleiding door Rinse Reeling Brouwer

20.20: gesprek Rinse Reeling Brouwer 

21.15: borrel, aangeboden door Boekhandel Kirchner

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 15 april, 20.00-22.00

 

Toegang: euro 7,50 (studenten 5,-)

 

RSVP: 

Omdat het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering.

 

Rinse Reeling Brouwer (1953) is bijzonder hoogleraar op de Miskotte/Breukelman-leerstoel, PThU vestiging Amsterdam. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1988 op een studie naar Karl Barth in gesprek met het marxisme. Na een predikantschap van 15 jaren te Amsterdam kreeg hij in 1996 een universitaire benoeming te Kampen.Hij publiceerde onder meer De God van Spinoza (1988), De handzame Calvijn (2004) en Grondvormen van theologische systematiek (2009) Ook droeg hij bij aan de uitgave en bestudering van het werk van Miskotte en Breukelman in binnen- en buitenland. Recent begeleidde hij een leesgroep over het werk van Agamben bij de Nieuwe Poort. Bekijk of bestel zijn boeken hier.
Tiers Bakker is filosoof en werkt als hoofd marketing en media bij De Groene Amsterdammer. Hij is actief  in de hoofdstedelijke politiek voor de SP en werkte als redacteur en interviewer o.a. voor Felix en Sofie. Hij geeft cursussen en een organiseert een lezingenreeks bij de Nieuwe Liefde. Hij publiceerde o.a. Liberticide, kritische reflecties op het Neoliberalisme en Vrijheid, maar voor wie? Over de toekomst van de liberale illusie - bekijk of bestel deze boeken hier

Helaas is Tiers Bakker verhinderd, zijn plek zal worden ingenomen door Frederik Lobbrecht

Giorgio Agamben (1942) is een hedendaagse Italiaans filosoof, die in Nederland vooral bekend is door zijn boek Homo sacer.

Hij is diep beinvloed door het werk van Martin Heidegger en Walter Benjamin - maar is ook continu in gesprek met het werk van Carl Schmitt, Michel Foucault, Hannah Arendt, Hegel en Aristoteles.Hij beschouwt het werk van Walter Benjamin als noodzakelijk tegenwicht tegen de risico's van Heideggers filosofie. In zijn werk zoekt hij vaak het snijpunt met de (politieke) theologie.

Voor een beknopte beschrijving zie het Wikipedia-artikel of voor een vollediger overzicht het artikel op de Internet Encyclopedia of Philosophy - door Catherine Mills.

Bij uitgeverij Sjibbolet verscheen eerder Naaktheden

Zie hier een overzicht van zijn leverbare boeken