B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging woensdag 2 april 2014, 20.00-22.00:

 

 Joke Hermsen:

 

Kairos

 een nieuwe bevlogenheid

 
Geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen wij u uit voor de lezing van en het gesprek met Joke J. Hermsen over haar nieuwste boek 'Kairos, een nieuwe bevlogenheid'.

In de Maand van de Filosofie 2014 staat de vraag naar de relatie tussen mens en techniek centraal.

In Kairos, een nieuwe bevlogenheid keert Hermsen zich tegen het 'technocratische denken' en houdt ze een filosofisch pleidooi voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus, die ons doen en denken kan inspireren om een uitweg uit de economische en ecologische crisis te vinden

Hermsen toont en onderzoekt in dit boek diverse manieren van wishful thinking, zoals het principe van de hoop (Ernst Bloch), het enthousiasme (Kant, Plato en Nietzsche) en het principe van nataliteit (Hannah Arendt).

Tevens beschrijft ze een aantal vindingrijke initiatieven op het gebied van onderwijs, metamodernistische kunst en cooperatieve ecologische netwerken.

Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? 

Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.

Op zondag 30 maart zal Wim Brands in zijn programma ook aandacht aan het boek besteden en met haar in gesprek gaan.

Kairos, een nieuwe bevlogenheid, Arbeiderspers, 2014, pap, 272 pp, euro 19,95 , bestel hier

 

Programma:

19.45: inloop

20.00: welkom en inleiding

20.05: gesprek tussen Joke J. Hermsen en Lisa Doeland

21.15: borrel, aangeboden door Boekhandel Kirchner

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 2 april, 20.00-22.00

 

Toegang: euro 7,50 (studenten 5,-)

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering.

Joke J. Hermsen werd op 29 juli 1961 geboren in Middenmeer. Rond haar vierde levensjaar verhuisde het gezin naar de omgeving van Amsterdam, de stad die zij alleen nog voor enkele studiejaren in Parijs en lange schrijfsessies op het Franse platteland zou verlaten.

Na haar studies letterkunde en filosofie was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tilburg.

Een uitgebreide biografie vindt u op haar website, waar u ook een aantal recenties van het boek kunt lezen: http://www.jokehermsen.nl

Lisa Doeland studeerde filosofie in Amsterdam. Zij is o.a. redactielid van Felix en Sofie, het Filosofisch Cafe in Amsterdam, Organisator van de Filosofie Nacht en Programmamaker Soeterbeeck Programma, Radboud Universiteit Nijmegen. U mag haar gerust een filosofische duizendpoot noemen.

Zie hier haar Linked-in profiel.

  Kairos:

Uit het voorwoord: 'Het curieuze personage dat met gevleugelde schouders en voeten op dit boek prijkt, is voor een 21e eeuwse lezer niet gemakkelijk thuis te brengen. Is het een engel of een daimon uit de klassieke oudheid, of toch eerder een sprookjesfiguur of allegorische verbeelding uit de middeleeuwen? En waarom staat hij in opperste concentratie en diep voorover gebogen te kijken naar de weegschaal die hij in zijn hand houdt? Toch niet omdat hij een caloriearm dieet wil aanprijzen? Nee, de weegschaal verwijst naar het zorgvuldig wegen van het geschikte ogenblik, de juiste gelegenheid en de juiste argumenten. Want wie hier staat afgebeeld, is niemand minder dan Kairos, de jongste zoon van Zeus, die in de klassieke oudheid ook wel 'de god van het geschikte moment' werd genoemd. Tot aan het einde van de 16e eeuw bleef deze mythische god van de tijd tot de verbeelding van menig filosoof, theoloog, arts of dichter spreken. Kairos was de tijd die ertoe deed, de tijd die kansen bood, de tijd die voor een doorbraak wist te zorgen. Hij vertegenwoordigde kortom al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken en die ik een ieder voor 2014 toewens'.