1

B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Graag nodigen wij u uit voor:

 

Victor Kal over

 

FRANZ KAFKA - Forschungen eines Hundes (1922)

 

Onderzoekingen van een hond

 

dindag 17 april 2018, 20.00 uur

Met het honden-volk bedoelt Kafka de joden, zo wordt in de voordracht uitgelegd. Kafka's moeilijkheid is hoe je ter sprake kunt brengen dat het zwijgen, dat wezenlijk tot het honden-volk behoort, perspectief biedt, in plaats van uitzichtloos te zijn. In dat opzicht vormen de muzikant-honden en de lucht-honden een contrast. De eersten zwijgen, maar maken tenminste muziek. De tweeden vullen met hun praatjes heel de openbare ruimte, maar hebben niets te zeggen. Een nieuwe wetenschap zou zichtbaar moeten maken dat 'muziek' doorslaggevend is, en dat zelfs in relatie tot de aarde. 

In het verhaal Forschungen eines Hundes is de hoofd-figuur een hond die het niet verdraagt dat het hondenvolk waartoe hij behoort zwijgt, uitgerekend wanneer het gaat over wat beslissend is in het leven. Waarover je meer zou willen weten is vooral de vraag waar de honden hun voedsel vandaan halen. Door middel van een experiment probeert de onderzoeker-hond aan te tonen dat de honden hun voedsel 'van boven' verkrijgen. Met het oog daarop zouden de spreuken, liederen en dansen die door de honden gepleegd worden doorslaggevend zijn, - eerder dan de bodem-bewerking die de wetenschap eenzijdig propageert.

Het lange en exotische verhaal zou ook 'Herinneringen van een hond' hebben kunnen heten. Het kan gelezen worden als Kafka's testament.

Victor Kal (1951) is docent wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van 'Theocratie en Democratie' (Tijdschrift voor Filosofie, 2011). Hij houdt zich bezig met metafysica, religie en politiek, van Plato tot en met Derrida.

Deze avond is de derde voordracht van Victor Kal over Franz Kafka bij Boekhandel Kirchner.

 

Programma:

19.45 uur inloop en ontvangst

20.00 uur welkom door Frederik Lobbrecht

20.05 lezing door Victor Kal

21.00 vragen en ruimte voor discussie

21.15 borrel aangeboden door Boekhandel Kirchner

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner - Leliegracht 36 , 17 april 20.00

 

Toegang: euro 5,- 

 

RSVP:  Omdat het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449.