B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging 20 januari 2016: Slow Poetry Session #2:

 

Rozalie Hirs 

 

Boekhandel Kirchner nodigt u graag uit voor de tweede Slow Poetry Session

 

Op woensdagavond 20 januari is Rozalie Hirs de tweede gast in deze serie avonden, die  elke derde woensdag van de maand gehouden zullen worden. Het is reeks, georganiseerd door Joost Baars, die in niets lijkt op standaard poezieavonden, maar een concept volgt  dat buitengewoon goed bij Boekhandel Kirchner past en het karakter heeft van een samenkomst.

Na ieder gelezen gedicht is het er 45 seconden stil. En na ieder gedicht kun je de dichter vragen het nog een keer te lezen. Zo staan niet competitie, maar concentratie, niet effect, maar contemplatie, niet verstrooiing, maar intensiteit centraal. Bovendien gaan we na iedere sessie, met iets te drinken, in gesprek met de dichter en elkaar over wat er die gedurende de stiltes bij ons als luisteraars naar boven is gekomen.

 

Schrijf je hier in op de mailinglijst voor een aankondiging van de volgende Slow Poetry Session: mailinglijst Slow Poetry , of wordt lid van de Facebookgroep

'Rozalie Hirs is als dichter een impressionist die graag laat zien hoe ze te werk is gegaan. In plaats van splinters te laten opgaan in een natuurlijk geheel breekt ze gehelen af tot fonkelende scherven. Wat resteert is vaak gestamel, maar niet dat van een wanhopige dichter die het onzegbare niet weet te verwoorden. Hirs probeert eerder vrolijk en opgewekt het zegbare in factoren te ontbinden. Haar poezie is door en door geconstrueerd, terwijl het uitgangspunt vaak een gorteriaanse zintuiglijke ervaring is. Ze schrijft sensitieve verzen die op eigenzinnige wijze een verbinding tot stand proberen te brengen tussen romantiek en mathematica.
Een belangrijk motief in gestamelde werken is het aanbreken van een nieuwe dag, het wakker worden om de ogen te openen voor het licht. In het eerste gedicht trekken de ogen er 's morgens vroeg als vlinders op uit. In de volgende regels bloeien klaprozen en korenbloemen op en worden dromen vergeleken met zijderupsen die een verliefde zon tegemoet gaan. Wat zij spinnen is echter geen zijde, maar taal. Zodra je op het niveau van woorden en woordgroepen probeert te zien wat er nu eigenlijk staat, raak je verdwaald, maar als je het gedicht enkele malen hardop leest, ontstaat er een overtuigend geheel. De tweede reeks behelst een intrigerend procede van onttakeling en herhaalde assemblage. Het materiaal wordt aangeleverd in het openingsgedicht.
Hirs laat woordgroepen en zinnen zo in elkaar overlopen dat er een meerduidige stroom van taal tot stand komt. Enkele regels verder wordt de mens treffend omschreven als een 'huidrots van water'. We zijn hard en vloeibaar tegelijk. Hetzelfde geldt voor de gedichten, degelijke constructies die even ongrijpbaar zijn als water.' - Piet Gerbrandy, De Groene

Rozalie Hirs (Gouda, 7 april 1965) is een hedendaagse Nederlandse componist en dichter. Haar poezie en muziek zijn zowel lyrisch als experimenteel. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan centraal. Haar muziek omvat vocale, orchestrale en elektronische stukken. Vaak combineert zij traditionele instrumenten met elektronische klanken. Haar poezie omvat zowel dichtbundels als digitale poezie, interactieve gedichten die ontstaan in samenwerking met beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers.

Zie ook rozaliehirs.nl

Hier kunt u het boek al bestellen.

 

Slow Poetry Sessions #2 met Rozalie Hirs

Woensdagavond 20 januari

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, aanvang 20.00 / inloop 19.30

Toegang: eur 7,50

RSVP/aanmelden: Wij vragen u vriendelijk uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl

 

En noteert u alvast de volgende bijeenkomsten:

17 feb, 16 maart, 20 april, 18 mei, 15 juni 2016