B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 32

1015 DG

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging  Boekpresentatie 

Jaap Goedegebuure en Oek de Jong: 

Eckhart nu. 

Tien visies op Meister Eckhart.

woensdag 1 december, 20.00 uur

Geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen we u uit voor het gesprek tussen Jaap Goedegebuure, Oek de Jong en Bruno Nagel ter gelegenheid van de presentatie van het boek Eckhart nu in ons Kirchnercafe.

Gespreksleiding: Tiers Bakker

Meister Eckhart (1260-1327), een van de grootste middeleeuwse mystici, staat tegenwoordig volop in de belangstelling.
Zijn preken en traktaten worden intensief gelezen, niet alleen door theologen en filosofen, maar ook door een steeds groter algemeen publiek. Nederlandse auteurs als Simon Vestdijk, Etty Hillesum en C.O. Jellema hebben zich intensief met Eckhart beziggehouden. Filosofen als Schopenhauer en Heidegger lieten zich inspireren door de man die meende dat we tot 'God moeten bidden om van God leeg te worden'.
Ter gelegenheid van Eckharts 750e geboortedag verschijnt onder redactie van Jaap Goedegebuure en Oek de Jong een bundel beschouwingen over de vraag wat Eckhart ons vandaag de dag te zeggen heeft.

Deze fraai uitgevoerde bundel verkent het universum van Eckhart aan de hand van essays van schrijvers Roel Bentz van den Berg, C.O. Jellema, Oek de Jong, Jan Oegema en Vonne van der Meer, van zenleraar Nico Tydeman, die een uitbundig stuk leverde over Eckhart en het boeddhisme, van theologen en Eckhart-kenners Frans Maas en Marcel Braekers, filosoof Gerard Visser, criticus en literatuurwetenschapper Jaap Goedegebuure en historicus Jef Jacobs, die een meesterlijk portret van Eckhart en zijn tijd vervaardigde. De bundel wordt gecompleteerd met enkele preken van de Meister zelf.

Tijdens de presentatie zullen de drie sprekers ingaan op vraag waarom juist Meister Eckhart in deze tijd een zo breed publiek kan aanspreken.

 

Tijd: Woensdag 1 december 2010 , 20.00 uur

 

Programma

19.45     zaal open

20.00     welkom door Frederik Lobbrecht (Boekhandel Kirchner)

20.00     inleiding door Tiers Bakker

20.05     korte lezing en gesprek door Jaap Goedegebuure, Oek de Jong en Bruno Nagel

21.00    ruimte voor vragen uit het publiek

21.30    afsluiting met een borrel, u aangeboden door Boekhandel Kirchner

 

Toegang : euro 5,-  (studenten op vertoon van collegekaart gratis)

 

Plaats: Ignatiushuis , Beulingstraat 11, , 1017 BA , Amsterdam

 

RSVP: 

Wij stellen het op prijs als u uw komst wilt bevestigen via e-mail: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449

 

J. Goedegebuure & O. de Jong  (red.), Eckhart nu. Tien visies op Meister Eckhart, Augustus,  pap, 252 pp, euro 29,95

Klik hier om dit boek te bestellen

 

Jaap Goedegebuure is hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit Leiden. Hij schrijft over de literatuur van de negentiende en twintigste eeuw en de doorwerking van bijbelse thema's. ZIjn meest recente publicatie is  Nederlandse schrijvers en religie, 1960-2010, euro 18.95

 

Voor meer gegevens volg deze link

Oek de Jong is romanschrijver en essayist. Hij is vorral bekend door zijn romand Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras en Hokwerda's kind. Zijn meest recente publicaties zijn: De wonderen van de heilbot (dagboeknotities, 2006) en Mevrouw Len (verhaal, 2009)

Oek de Jong woont en werkt afwisselend in Amsterdam en de Franse Ardennen.

Zie ook www.oekdejong.nl

 

 

Bruno Nagel doceerde vergelijkende wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over de Indiase wijsgeer Abhinavagupta en schreef artikelen over hindoeistische en boeddhistische wijsbegeerte. Hij werkte mee aan een vertaling van Meister Eckharts Boek van de goddelijke troost, en schreef daarbij een essay over Eckharts spiritualiteit van het lijden.

Ook publiceerde hij over Eckhart in verhouding tot het zenboeddhisme, o.a.: 'In het hart van de tijd. Het ogenblik in het boeddhisme en bij Meister Eckhart' in: Henk Oosterling en Vinod Bhagwandin (red.), Met drie ogen. Interculturele kruisbestuiving tussen filosofie en spiritualiteit 

En hij publiceerde bijdragen over Indiase filosofie in: Jan Bor en Karel van der Leeuw (red.) 25 Eeuwen Oosterse Filosofie en in: Hans van Rappard en Michiel Leezenberg (red.) Wereldfilosofie. Wijsgerig denken in verschillende culturen

 

Zie ook: www.filosofie-oostwest.nl

 

 

Klik hier voor een uitnodiging als pdf-file