B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 32

1015 DG

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

 

Graag wijzen we u op de onderstaande 3 programmas waar wij aanwezig zullen zijn met de boeken.

U bent van harte uitgenodigd,  hopelijk zien we u daar!

31 okt Presentatie Biografie G.H. ter Schegget

 

tijd: 14.00

plaats: Rode Hoed

 

Graag nodigen het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit, de G.H. ter Schegget Stichting en de Stichting Leerhuis en Liturgie u uit voor de presentatie van de biografie

 

Vloeken en bidden om een nieuwe aarde

biografie van G.H. ter Schegget door E.D.J. de Jongh

 

Deze presentatie vindt plaats op zondag 31 oktober 2010 in De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam en vangt aan om 14.30 uur.

 

De theoloog G.H. ter Schegget (1927-2001) was achtereenvolgens hervormd predikant, docent filosofie aan academie De Horst en kerkelijk hoogleraar ethiek aan de Universiteit Leiden. In zijn werk stond de opdracht van christenen en de christelijke gemeente in de maatschappij centraal. De Jongh schreef eerder biografieen van ds. J.J. Buskes (1998) en prof. dr. J. (Hannes) de Graaf (2004).

De biografie is gebaseerd op interviews, literatuur-  en archiefonderzoek, waaronder het persoonlijk archief van Ter Schegget, dat berust bij het Historisch Documentatiecentrum.

Programma:

14.00  Ontvangst

14.30  Opening

14.45  Maarten den Dulk, emeritus-hoogleraar theologie aan de Universiteit Leiden, over Ter Schegget als theoloog

15.00  Greteke de Vries, predikant te Amersfoort, over Ter Schegget als leermeester

15.15  Huub Oosterhuis, theoloog en dichter, over Ter Schegget als bondgenoot

15.30  Fred Keesen spreekt een column uit over Ter Schegget

 

15.35  Presentatie van het boek door de auteur, E.D.J. de Jongh

16.00        Sluiting en receptie

 

Het boek verschijnt in de Passage Reeks van het Documentatiecentrum bij Uitgeverij Verloren te Hilversum en is na afloop van de presentatie verkrijgbaar bij de boekentafel van boekhandel Kirchner

 

Jongh, D.E. de, Vloeken en bidden om een nieuwe aarde. De dagen van Bert Ter Schegget, Verloren, 2010, geb, 456pp, euro 39.00

7 nov: Socrates, Jezus of Boeddha?

 

tijd: 16.00

plaats: Rode Hoed

Voor wie kies je? Voor Socrates, Jezus of Boeddha? Interactief debat naar aanleiding van het  nieuwe boek van Frederic Lenoir

Eind oktober verscheen het boek Socrates, Jezus of Boeddha van de Franse filosoof en godsdiensthistoricus Frederic Lenoir bij Uitgeverij Ten Have. Voor Lenoir zijn zij drie leermeesters bij uitstek in de huidige crisis, die volgens hem niet alleen economisch en financieel, maar ook filosofisch en spiritueel is.

 IKON-presentatrice Annemieke Schrijver gaat in een openbaar interview met Huub Oosterhuis (theoloog en dichter), Joep Dohmen (hoogleraar filosofie) en Han de Wit (zen-leraar en godsdienspsycholoog) op zoek naar de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Socrates, Jezus en Boeddha.

 Het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te discussieren.

Voor programmadetails en inschrijven klik hier

F. Lenoir, Socrates, Jezus, Boeddha. Drie leermeesters, Ten Have, 2010, pap, 239 pp, euro 17.90 (tijdens de maand van de spiritualiteit, daarna euro 19,90)

9 nov: Op sterven na dood - verkenningen van het voltooide leven

tijd: 19.30

plaats: Rode Hoed

Niet eerder in de geschiedenis werden mensen zo oud. Tachtig- en negentigjarigen zijn geen uitzondering meer. Maar niet iedereen wil zo oud worden, veel mensen beschouwen tegen die tijd hun leven als voltooid. Of je nu zelf het moment van sterven wil bepalen of je leven tot de laatste snik wil leven, de dilemma`s zijn er niet minder om. Deze menselijke dilemma`s staan centraal tijdens een debat op dinsdag 9 november in de Rode Hoed.

Hoe ga je om met aftakeling, (lichamelijk) ongemak en afhankelijkheid? Wat is een voltooid leven en wie bepaalt dat? En als een leven `voltooid` is, volgen weer nieuwe vragen: wanneer is het moment van willen sterven aangebroken? Mag je daarbij de hulp van een ander inroepen? Moeten we opnieuw leren omgaan met de dood?

Het thema `voltooid leven` stond dit jaar volop in de belangstelling in de Week van het Voltooid Leven van de NVVE, het door hen en het Humanistisch Verbond gesteunde burgerinitiatief Uit Vrije Wil en bij de tv-serie LUX.* De ethische vragen die hierbij opkwamen zijn nog niet beantwoord en dwingen ons stil te staan bij begrippen als ondragelijk lijden, waardigheid en zelfbeschikking.

Op dinsdag 9 november maken we tijdens een debat in de Rode Hoed, georganiseerd in samenwerking met Humanistisch Verbond en IKON TV, de balans op. Na een inleiding door Joep Dohmen (hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en auteur van `De kunst van het ouder worden`), gaan we dieper op het thema in met medewerking van:

 Marc Desmet (arts, hoofd palliatief supportteam van het Jessa Ziekenhuis in  Hasselt en jezuiet)

 Gert van Dijk (ethicus van de KNMG en lid van de regionale toetsingscommissie euthanasie),

 Karin Spaink (schrijfster en columniste)

 Eugene Sutorius (hoogleraar strafrecht UvA en lid van de initiatiefgroep `Uit Vrije Wil`)

 Dick Swaab (emeritus hoogleraar neurobiologie en  lid van de initiatiefgroep `Uit Vrije Wil`)

 Anne-Mei The (juriste, antropologe en auteur van o.a. `Verlossers naast God`)

Gespreksleider: Rob Trip