B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging presentatie

 

Niets dan Liefde

 

dinsdag 10 juli, 16.00 u

 

Geachte heer, mevrouw,

Uitgeverij Sjibbolet en Boekhandel Kirchner zijn blij u uit te kunnen nodigen voor de presentatie van het nieuwe boek van Marc De Kesel:

 

'Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift' 

 

met een gesprek tussen Arnon Grunberg* en Marc De Kesel.

 
Wat is liefde? Het gelukzalige gevoel dat iemand van je houdt? Of het pijnlijk hunkeren naar een onmogelijke liefde? Ons woord 'liefde' betekent beide tegelijk. Het is de Eros van het onvervulde verlangen en de Amor van de vervulling, inclusief die van de Amor Dei, 'de liefde Gods'. Wie tot de kern van de liefde wil doordringen, stoot onvermijdelijk op die dubbelheid, een dubbelheid die haar geheim pas prijsgeeft als je er het fenomeen van de gift in herkent - het subtiele spel van 'geven, krijgen en ontvangen'.

In Niets dan liefde speurt Marc De Kesel naar de eigengereide, altijd wat 'vileine' logica waarnaar de gift luistert. Zijn tocht passeert langs Gerard Reve, Fenelon, David Bowie en Histoire d'O, maar ook langs Dogville en Manderlay, twee films van Lars von Trier. Dat hij die artistieke promenade weet te koppelen aan analyses over psychotherapie en de zogeheten 'zachte sector', maakt Niets dan liefde tot een unicum in de recente cultuurkritiek.

Marc De Kesel is docent aan de Arteveldehogeschool Gent en geassocieerd onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoeksdomeinen zijn continentale filosofie, religietheorie, Holocauststudies, psychoanalyse, kunst- en cultuurkritiek. In 2010 verscheen van hem Goden breken. Essays over Monotheisme (Boom).

Programma:

15.45: inloop

16.00: welkom en inleiding

16.05: gesprek tussen Arnon Grunberg* en Marc De Kesel

17.30: borrel

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 10 juli, 16.00-18.00

 

Toegang: euro 5,-

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering.

 

Marc De Kesel: Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift.

Uitgeverij Sjibbolet, 176 pp, paperback met flappen, euro 19,95 isbn 9789491110115

U kunt het boek hier reeds bestellen.

*= onder voorbehoud