B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

 

Uitgeverij Sjibbolet en Boekhandel Kirchner nodigen u van harte uit voor de presentatie ter gelegenheid van het eerste lustrum (2010-2015) van Uitgeverij Sjibbolet:

In de greep van de taal

 

Antoine Mooij

Als jubileumuitgave van Uitgeverij Sjibbolet verscheen dit jaar van Antoine Mooij: In de greep van de taal.

Wie praat weerspiegelt niet op een ongebroken wijze de werkelijkheid die er is. Hij representeert daarentegen de werkelijkheid door een wereld te scheppen die vorm krijgt in een bepaalde taal. Er is geen toegang tot de werkelijkheid buiten deze representaties of symbolisaties om. Zijn is zijn als, zien is zien als.

De sociale inbedding van de taal en die van het spreken stelt Antoine Mooij in dit boek centraal. Op fundamentele en ingrijpende wijze wordt het wezen van de mens bepaald door de groep, door de Ander, door de taal: hij is in de greep daarvan.

De auteur geeft een grondig en fascinerend overzicht van de filosofie van Ernst Cassirer en Jacques Lacan, in hun onderlinge overeenkomst en verschil. Tevens biedt Antoine Mooij een toepassing van het representatiedenken, zoals op het terrein van het recht, van de politiek en van de psychopathologie.

Het begrip van representatie of symbolisatie blijkt een belangrijke sleutel te zijn tot het verstaan van de mens, als animal symbolicum. En in het representerende vermogen ligt tevens zijn vrijheid.

Uitgeverij Sjibbolet, 2015, 392 pp, eur 19,95, bestel het boek alvast hier

Antoine Mooij , van opleiding psychiater, filosoof en psychoanalyticus, is emeritus hoogleraar psychiatrische aspecten van de rechtspraktijk. Eerder publiceerde hij onder andere de klassieker Taal en verlangen. Lacans theorie van de psychoanalyse, die het werk van Jacques Lacan in het Nederlandse taalgebied introduceerde.

Hij zal over zijn boek spreken met Johan Schokker.

 

Johan Schokker is psycholoog en methodologisch onderzoeker, en tevens Jacques Lacan-deskundige. Hij publiceerde o.a. (met Tim Schokker) Extimiteit. Jacques Lacans terugkeer naar Freud (Boom, 2000).

 

Programma

19.30: inloop met koffie/thee en taart

20.00: 5 jaar Sjibbolet door Elsbeth Greven, Uitgeverij Sjibbolet

20.10: voordracht Antoine Mooij over In de greep van de taal

20.30: gesprek van Johan Schokker en Antoine Mooij

21.15: ruimte voor vragen uit publiek

21.30: afsluiting en borrel

Toegang:gratis

Plaats:Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 1015 DH Amsterdam

 

 

RSVP: Wij stellen het op prijs als u uw komst wilt bevestigen - via onze website, e-mail of per telefoon (kirchner@xs4all.nl - 020-6244449)

 

Zie de boeken van Uitgeverij Sjibbolet via deze link