B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Presentatie, zondag 25 oktober, 15.00

Geachte heer/mevrouw,

Uitgeverij Vantilt en Boekhandel Kirchner nodigen u van harte uit voor de presentatie op 25 oktober 2015 van:

Lieven De Cauter: Metamoderniteit voor beginners

 Memo's voor het nieuwe millenium

Lieven De Cauter zal over zijn boek spreken met Tiers Bakker.

Metamoderniteit voor beginners. Memo's voor het nieuwe millennium

Metamoderniteit voor beginners biedt een dwarsdoorsnede van onze tijd: een moderniteit voorbij de moderniteit. Vandaar: 'metamoderniteit'. Het boek opent met een reeks filosofische robotfoto's van de tijdgeest, een dieptepsychologie van het heden: over reality tv, gruwel als entertainment en het nieuwe onbehagen.

Het tweede deel brengt een terugblik op het Nine Eleven-tijdperk: de oorlog tegen het terrorisme als uitzonderingstoestand. Een van de zwaartepunten van het boek wordt gevormd door politiek-filosofische beschouwingen over de natuurtoestand en over de burgeroorlog als mogelijke planetaire conditie.

Vervolgens wordt het verschijnsel globalisering belicht en uitgewerkt vanuit de invalshoeken identiteitspolitiek en gemeengoed (de commons). Een aantal blogs over stadsactivisme maken dit laatste thema concreet en geven het boek een activistische toets. De verzameling sluit af met nabeschouwingen over politieke melancholie en posthistorie.

Zijn we uit de geschiedenis aan het vallen? Deze onmogelijke vraag ligt ten grondslag aan deze teksten, die zijn geschreven in de schaduw van de klimaatcatastrofe. De Cauter construeert een futurologie van het heden in memoranda voor de eenentwintigste eeuw: het nieuwe millennium voor eeuwige beginners. Dit boek wil een toegankelijke inleiding zijn op het heden. Niet alleen voor studenten, maar voor allen die geinteresseerd zijn om ons verwarrend en donker tijdperk te begrijpen.

Uitgeverij Vantilt, 2015, pap, 224 pp, eur 19,95, 9789460042102, bestel het boek alvast hier

Lieven De Cauter  doceert cultuurfilosofie aan de KU Leuven, het RITS en P.A.R.T.S. te Brussel en het Berlage Instituut te Rotterdam. Hij publiceerde o.a. het Hiernamaals van de kunst (1991), De dwerg in de schaakautomaat. Benjamins verborgen leer (1999), De Dageraadsmens (poezie, 2000), The Capsular Civilization. On the City in the Age of Fear (2004), Archeologie van de kick. Over moderne ervaringshonger ( 2009/2013). Hij is co-redacteur van Dat is Architectuur (2002) en Heteropia and the City. Public Space in a Postcivil Society (2008)

 

 

(foto Bart de Waele)

Tiers Bakker is filosoof en werkt als hoofd marketing en media bij De Groene Amsterdammer. Hij is actief  in de hoofdstedelijke politiek voor de SP en werkte als redacteur en interviewer o.a. voor Felix en Sofie. Hij geeft cursussen en organiseerde een lezingenreeks bij de Nieuwe Liefde. Hij publiceerde o.a. Liberticide, kritische reflecties op het Neoliberalisme en Vrijheid, maar voor wie? Over de toekomst van de liberale illusie
 

Programma:

14.45 inloop

15.00: welkom door Frederik Lobbrecht, Boekhandel Kirchner

15.05: Inleiding en lezing door Lieven De Cauter

15.30: Gesprek met en interview door Tiers Bakker

16.15: Vragen en gesprek met publiek

16.30: Borrel

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36

Toegang: eur 7,50 ( eur 5,- bij aanschaf van het boek)

RSVP/aanmelden: Wij vragen u vriendelijk uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl.  Wij bevestigen uw reservering.