B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging lezing en gesprek, woensdag 28 oktober 2015, 20.00

Geachte heer,mevrouw,

Op 24 april dit jaar werd het begin van de Armeense genocide, honderd jaar geleden, herdacht. In mei herdachten we het eind van de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar geleden.

Van Anthonie Holslag verscheen in 2009 een onderzoek naar de doorwerking in de Armeense gemeenschap van de Armeense genocide: In het gesteente van Ararat

Van Natascha van Weezel verscheen dit jaar De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust waarin zij nagaat hoe de Holocaust doorwerkt in haar familie en bij haar leeftijdsgenoten.

Zij zullen er bij ons over spreken, wij hopen dat u erbij kunt zijn.

Anthonie Holslag : In het gesteente van Ararat. Een onderzoek naar de relatie tussen collectief geweld en identiteitsvorming in de Armeense gemeenschap

De Armeense vervolging wordt beschouwd als de eerste volkerenmoord in de Twintigste eeuw en is de afgelopen jaren zowel in de wetenschap als in het publieke debat in belang toegenomen. Toch is er over de langdurige gevolgen van deze 'vergeten genocide' weinig bekend. Hoe beinvloedt zo 'n gebeurtenis het wereldbeeld, de politieke standpunten en het dagelijkse leven van de slachtoffers en hoe gaan de overlevenden en nabestaanden hiermee om?

Anthonie Holslag (MSc) geeft door middel van historische documenten, ooggetuigenverslagen, interviews, levensverhalen en secundaire bronnen antwoorden op deze vragen en schetst daarbij een beeld van een getraumatiseerde bevolkingsgroep wiens identiteit geheel door de genocide is doordrenkt. De analyse van de auteur is uitermate actueel. Het biedt namelijk openingen om het genocidale proces op een ander niveau te bestuderen en geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om andere bevolkingsgroepen die zo een afschuwelijke gebeurtenis overleefd hebben - denk aan de overlevenden en nabestaanden van de geweldplegingen in Rwanda, Darfur, Bosnie Herzegovina, maar ook de Holocaust - beter te begrijpen en hun gedragingen, ideeen en politieke standpunten beter te verklaren.

'Genocide is meer', zo stelt hij, 'dan een politieke en misdadige gebeurtenis. Het is tevens een symbolische handeling die een specifieke betekenis met zich meedraagt.' Een betekenis die de slachtoffers en overlevenden in hun zelfbeeld integreren.

Uitgeverij Aspekt, 2009, pap, 268 pp, eur 19.95, 9789059117945, bestel het boek hier

(foto Bert Nienhuis)

Natascha van Weezel: De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust

Hoe voelt het als je grootmoeder over niets anders kan praten dan de Tweede Wereldoorlog? Wat gebeurt er met je als je vader je van jongs af aan meeneemt naar alle Holocaust-monumenten ter wereld? En hoe verdraag je de gedachte dat je voorouders werden vermoord om het simpele feit dat ze joods waren?

Natascha van Weezel, kleindochter van vier Holocaust overlevenden, stelt zich al jaren de vraag hoe haar leven vandaag de dag nog wordt beinvloed door een oorlog die zeventig jaar geleden plaatsvond. En ze is niet de enige. In De derde generatie brengt ze aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis en talloze openhartige gesprekken met leeftijdsgenoten in Nederland, Amerika en Israel een generatie in kaart die zich op enigerlei wijze tot de Holocaust zal moeten verhouden. Ze schetst een aangrijpend portret van de kleinkinderen van de oorlog, die in tegenstelling tot de tweede generatie wel werden geconfronteerd met het beladen familieverleden.

Natascha van Weezel (1986) debuteerde op twintigjarige leeftijd met Magere jaren, een persoonlijk boek over haar strijd tegen de eetstoornis anorexia nervosa. In 2012 studeerde ze als scenarioschrijver af aan de Nederlandse Film-en Televisieacademie met de korte fictiefilm Lost and Found. Afgelopen mei vertoonde de NCRV haar documentaire Elke dag 4 mei.

Uitgeverij Balans, 2015, pap, 240 pp, eur 18.95, 9789460037467, bestel het boek hier

 

Programma:

19.45 inloop

20.00: welkom door Frederik Lobbrecht, Boekhandel Kirchner

20.05: Inleiding en lezing door Anthonie Holslag

20.30: Lezing Natascha van Weezel

20.45: Gesprek en ruimte voor vragen

21.20: Afsluiting en Borrel

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36

Toegang: eur 7,50

RSVP/aanmelden: Wij vragen u vriendelijk uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl , wij bevestigen uw reservering.