B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging presentatie dinsdag 29 sept 2015 , 20.00 - 21.00

Wit Licht

 Poezie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot nu

Presentatie met:

Jaap Goedegebuure, Willem Jan Otten en Edwin Fagel 

 

Wij zijn verheugd u uit te kunnen nodigen voor de presentatie van het nieuwe boek van Jaap Goedegebuure: 'Wit Licht, poezie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot nu'.

Jaap Goedegebuure zal deze avond het eerste exemplaar van zijn boek aanbieden aan Willem Jan Otten. Beiden zullen over het boek spreken. Edwin Fagel zal voordragen.

Wij hopen op uw komst!

 

Wit licht, poezie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot nu

In het spreken en schrijven over de mystieke ervaring komen twee begrippen telkens terug: licht en donker. Het pad naar het verlossende inzicht gaat door de duistere nacht en wie uiteindelijk ziende wordt, moet eerst blind zijn geweest. Dat geldt voor Paulus, voorganger en rolmodel van alle christelijke mystici, maar ook voor Dante die na een dwaaltocht door een donker woud en een afdaling in de hel mocht opgaan naar het van licht doorstraalde paradijs.

'Licht' is het sleutelwoord in het werk van de Nederlandstalige dichters die Jaap Goedegebuure in dit boek bijeengebracht heeft. Herman Gorters extatische verzen zijn ingegeven door een ware lichtdronkenschap, Bertus Swaanswijk koos het pseudoniem Lucebert om aan te geven dat hij de grauwe Hollandse atmosfeer wilde laten verdampen in de hitte van zijn bliksemende gedichten.

'Het licht, Gods witte licht breekt zich in kleuren', schreef Nijhoff, daarmee een metafoor scheppend voor de tegenstelling tussen de buitenaardse werkelijkheid waarin de mystici willen opgaan en het gefragmenteerde bestaan waarmee ze het moeten doen. Goedegebuure laat het witte licht breken in een bont gezelschap dat christenen, agnosten, atheisten en boeddhisten omvat.

 Wit licht, Vantilt, 2015, pap, 224 pp, eur 19,95:  reserveer het boek hier

Jaap Goedegebuure

Jaap Goedegebuure (1947) was tot 2012 hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Daarvoor vervulde hij leeropdrachten aan de universiteiten van West-Berlijn, Tilburg, en Nijmegen. Hij schreef tal van boeken en artikelen over de literatuur van de negentiende en twintigste eeuw. Hij is criticus voor Trouw en Het Financieele Dagblad.

 

Hier vindt u de -leverbare- boeken van Jaap Goedegebuure

Willem Jan Otten (1951) heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan: hij schrijft poezie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays. De P.C. Hooftprijs is in 2014 aan Willem Jan Otten toegekend voor zijn beschouwend proza.

Hier vindt u de -leverbare- boeken van Willem Jan Otten

 

Edwin Fagel (1973) is dichter. Zijn debuut Uw afwezigheid, dat in 2007 bij Nieuw Amsterdam verscheen, werd genomineerd voor de C. Buddingh'prijs en bekroond met de Jo Peters Poezieprijs. Hij was redacteur bij het Utrechtse literaire tijdschrift Lava (2002-2005), de recensiewebsite deRecensent.nl (2004-heden), webzine blue-turns-grey.nl (2006-2009), poeziecentrum Perdu (2006-2007) en poezietijdschrift Awater (2009-2015, sinds 2011 als hoofdredacteur). Zie ook edwinfagel.nl

Hier vindt u de -leverbare- boeken van Edwin Fagel

 

Programma:

19.45 inloop bij Cafe P96, Prinsengracht 96

20.00: welkom door Frederik Lobbrecht, Boekhandel Kirchner

20.05: Inleiding door Jaap Goedegebuure

20.25: Voordracht door Edwin Fagel

20.40: Aanbieden eerste exemplaar aan en reactie door Willem Jan Otten

21.00: Borrel en verkoop

 

Plaats & tijd: Cafe P96, Prinsengracht 96, Amsterdam, om de hoek van Boekhandel Kirchner

Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening) - bij aanschaf van het boek krijgt u van ons een consumptiebon.

RSVP/aanmelden: Wij vragen u vriendelijk uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl.  Wij bevestigen uw reservering en sturen u een routebeschrijving.