1

B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Graag nodigen wij u uit voor:

 

Zinweb-Cafe Amsterdam, 15/4/2015:

 

Kijken naar spiritualiteit - om te leren

 

door Lia van Aalsum

 

woensdag 15 april 2015 , 19.30 - 21.30

Lia van Aalsum: Kijken naar spiritualiteit - om te leren

Hoewel veel leraren en schoolleiders gerust wel aanvoelen dat de school de jeugd moet helpen echt mens te worden, hebben ze daar, ondanks al hun moeite, nauwelijks woorden voor. Daarom valt het ze zwaar hun inzet en hun keuzes afdoende te legitimeren. Toch is er een manier om die woorden te vinden, zegt Lia van Aalsum, in haar nieuwe boek. En dit is ook nodig, vindt zij, want het is gevaarlijk als onderwijsmensen naar woorden zoeken terwijl zij intussen worden geconfronteerd met een arsenaal dat gevuld is met taal die aan de economie en management is ontleend.

Kennis overdragen, vaardigheden bijbrengen en de persoon vormen, dat gebeurt in onderwijs, vanaf de kleuterklas tot in de collegezaal.  Spiritualiteit heeft daar iets aan toe te voegen. 

Dit werk is een oefening in kijken naar spiritualiteit, bedoeld voor elke beroepsbeoefenaar in school en opleiding. Leren kijken en er gevoel voor ontwikkelen. Waar draait het om in spiritualiteit en hoe werkt dit door in het dagelijks bestaan? Hoe verhoudt dit zich tot de vormingsaandacht onder pedagogen, cultuurcritici en ethici? Welk verband is er met de godsdiensten, wat hebben theologen hier te zeggen en spreekt de Bijbel misschien ook een woordje mee?

'Ik geef informatie over geestelijk leven, over mensen die daar gevoelig voor zijn, aan de hand van uiteenlopende voorbeelden. Ook ga ik in op spirituele geschriften en stromingen, waaronder het christendom. Ik betrek er kunst bij, pedagogiek, theologie en de bijbelse Psalmen. Waar het in wezen om gaat is dat ieder mens verbinding heeft met wat ik noem: de goddelijke Ander. Het gaat erom dat we ons daarvan bewust worden, dat we daarin groeien en dat deze goddelijke Ander een realiteit voor ons wordt. Dat wij ons daardoor bewogen voelen. Spiritualiteit helpt om er niet langer tegenaan te kijken, maar contact mee te maken. Dat gaat dieper dan zelfmanagement.'

Een tweevoudige scholing in spiritualiteit: kennis van en gevoel voor het fenomeen ontwikkelen, met het oog op goed onderwijs. Dat wordt bepleit en met dit boek ook daadwerkelijk nagestreefd.

Leest u hier een interview (blad Schoolbestuur) met Lia van Aalsum over dit boek, u kunt het hier alvast bestellen.

Kijken naar spiritualiteit - om te leren, Valkhof, 2014, pap, 208 pp, euro 22,50

Lia van Aalsum (1962) is als theologe werkzaam op het gebied van de spiritualiteit, zowel wat betreft het wetenschappelijke spiritualiteitonderzoek als de praktische spiritualiteitvorming. Daarbinnen gaat haar interesse uit naar de joodse, Bijbelse spiritualiteit en naar de relatie onderwijs en spiritualiteit.

In 2010 promoveerde zij op een onderzoek naar het 'Lied van de Eenheid. Een onderzoek naar de bijbelse intertekstualiteit van het spirituele geschrift Sjier HaJichoed'.

 

Hier kunt u de boeken van Lia van Aalsum zien en bestellen.

 

 (foto door Jos Marell)

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, Amsterdam, woensdag 15 april, 19.30 - 21.30

 

Toegang: euro 10,- ( student: eur 6,-)

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering !