1

B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Graag nodigen wij u uit voor:

 

Flexibel geloven 

zingeving voorbij de grenzen van religies

 

Gesprek met Manuela Kalsky en Diana Vernooij

 

dinsdag 7 okt, 18.00-20.00

 

Afgelopen juni verscheen het boek 'Flexibel geloven' onder redactie van Manuela Kalsky en Frieda Pruim. Manuela Kalsky en Diane Vernooij - een van de geinterviewden in dit boek - zullen er deze avond over spreken. Wij nodigen u van harte uit aan dit gesprek deel te nemen! 

Flexibel geloven

Steeds meer mensen halen inspiratie uit verschillende religies. Dit boek beschrijft de veelkleurigheid van dit verschijnsel aan de hand van elf portretten en interviews. 

Manuela Kalsky reflecteert in de nabeschouwing op de interviews op het fenomeen 'meervoudige religieuze binding'. De grenzen tussen religies worden in de levens van de geinterviewden vloeibaar. Zij concludeert dat de geinterviewden niet meer in de geijkte theologische kaders passen. Voorbij de vaste kaders gaan deze flexibele gelovigen op zoek naar wijsheid. Zij laten zich bij hun keuzes leiden door wat in hun persoonlijke leven werkt, niet gehinderd door regels of dogma's.

Alle geinterviewden vertellen openhartig over het verloop van hun zoektocht en verwoorden hun oude en nieuwe overtuigingen. Ze beschrijven hoe zij hun geloof vormgeven in hun dagelijks leven.

Zes geinterviewden combineren elementen uit religieuze tradities. Bijvoorbeeld cabaretiere Nilgun Yerli; haar huwelijksviering werd geleid door voorgangers uit vier religies. Diana Vernooij gaat voor in een christelijke basisgemeente en is volmondig boeddhist. Timo Bravo is druide en Taizeganger. Vijf anderen veranderden in de loop van hun leven van geloof, zoals Dimitri Woei, die na een katholieke jeugd hindoe werd. Sommige bekeerlingen blijven religieuze elementen uit hun jeugd koesteren. De tot de islam bekeerde domineesdochter Anne Dijk noemt zichzelf als moslim een 'betere christen'.

U kunt het boek hier reeds bestellen: Flexibel geloven, Skandalon, 2014, pap, 205 pp, euro 17,95

 

Programma :

17.45 uur inloop en ontvangst

18.00 uur welkom

18.05 Inleiding door Manuela Kalsky

18.25 gesprek met Diana Vernooij

18.50 gesprek met publiek

19.30 borrel

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, Amsterdam, dinsdag 7 okt, 18.00-20.00

 

Toegang: euro 10,- ( student/stadspas: eur 6,-)

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering !

Manuela Kalsky (1961) is theologe en directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS). Sinds 1 januari 2012 bekleedt ze aan de Vrije Universiteit de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving. Zij geeft leiding aan project W!J waar de multimediale website Nieuwwij.nl en het DSTS-onderzoeksproject 'Op zoek naar een nieuw wij in Nederland' deel van uitmaken.

Ze is een veelgevraagd spreker op (internationale) conferenties en mengt zich regelmatig in het publieke debat over religie en de multiculturele samenleving, onder andere via het Theologisch Elftal in Trouw. Ze had leeropdrachten aan de universiteiten van Wenen, Hamburg, Hannover en Fribourg.

Zie haar website voor meer informatie, klik hier voor haar boeken

 

Diana Vernooij (1956) werkt als manager in de maatschappelijke opvang en is voorganger bij de Oecumenische Basisgemeente de Duif in Amsterdam. Zij noemt zich volmondig christen en boeddhist.

"Iedere religie heeft haar rijkdom en haar beperkingen, dus je kunt niet zeggen: eentje is het helemaal. Wat je niet moet doen is alles in een emmertje gooien, roeren en zeggen dat je een nieuw geloof hebt uitgevonden. Je moet altijd oog blijven houden voor de herkomst van dat wat jou inspireert. Ik vind het mooi om iets nieuws te creeren op basis van inzicht in en respect voor de oude tradities."

Zie ook haar website of de website van De Duif