1

B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Graag nodigen wij u uit voor:

 

Zinweb Cafe Amsterdam, 21/1/2015:

 

Koningin van het Vaticaan.

Reis in het voetspoor van Matilda van Canossa

 

Gesprek met Selma Sevenhuijsen

 

woensdag 21 jan , 18.00-20.00

 

 

Koningin van het Vaticaan. Reis in het voetspoor van Matilda van Canossa

 

Veel mensen kennen de uitdrukking 'naar Canossa gaan'. In 1078 trok Hendrik IV, keizer van het Heilig Roomse Rijk, naar Canossa om boete te doen bij Paus Gregorius VII. Maar wie weet dat deze ontmoeting plaats vond in het kasteel van Matilda van Canossa, en dat zij als enige vrouw begraven is in de St. Pieter? En wie weet er nog dat Matilda een van de machtigste vrouwen van de Middeleeuwen was? Zij speelde een hoofdrol in de Investituurstrijd, ondersteunde de eerste kruistocht en de eerste zelfstandige stadstaten in Italie en stichtte de eerste juridische faculteit in Europa. Zij was ook een spiritueel hoogontwikkelde vrouw: in Dante's Divina Comedia leidt zij Dante naar de poort van de hemel. Zij gaat wel door als de Jeanne d'Arc van Italie...

In het magische jaar 2012 ontdekte Selma Sevenhuijsen boven Matilda's graf in de St. Pieter een afbeelding van een dubbelstaartige meermin, vanouds een symbool van het vrouwelijk goddelijke. Het grafmonument is ontworpen door de beroemde beeldhouwer Bernini. Selma wilde er het hare van weten. Mede door haar dromen geleid ging zij op reis, op zoek naar de sporen van het leven van Matilda. Matilda heeft in Midden-Italie vele heilige plekken nagelaten: kerken, kerkjes en kloosters. Door zich te verdiepen in de historie daarvan en in de daar afgebeelde symbolen, was Sevenhuijsen uiteindelijk in staat de verborgen boodschap op Bernini's monument in het Vaticaan te ontcijferen.

Matilda was haar tijd ver vooruit. Haar leven bevat een verrassend actuele boodschap voor wie het vrouwelijke in de religie ter harte neemt. Il tempo ritorna, de tijd keert terug, en die tijd is nu. In 2015 wordt de 900e sterfdag van Matilda gevierd. Koningin van het Vaticaan is het eerste Nederlandse boek over Matilda van Canossa, en is bedoeld als bijdrage aan haar terugkeer. Het is geschreven als een persoonlijk getint spiritueel reisverslag. De vormgeving en illustraties zijn van de hand van Dafne Arlman.

Dr. Selma Sevenhuijsen is voormalig hoogleraar Vrouwenstudies en grondlegger van de Zorgethiek in Nederland. Daarnaast is zij auteur van een aantal boeken op het gebied van vrouwelijke spiritualiteit. Info: www.selmasevenhuijsen.nl

In 2008 publiceerde zij het boek De glimlach van de sirene. Reis door het Etruskisch labyrint op zoek naar de Godin.

U kunt het boek hier reeds bestellen: Koningin van het Vaticaan, eigen beheer, 2014, pap, 189 pp, euro 24,95

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, Amsterdam, woensdag 21 jan, 18.00-20.00

 

Toegang: euro 10,- ( student: eur 6,-)

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering !