B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Van harte nodigen wij u uit voor de lezing op 11 december, 20.00-22.00:

 

De Pelgrimreis van  DANTE 

door Frans Versteeg

De Pelgrimreis van Dante

 

De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri is ongetwijfeld een van meest beroemde werken uit de Europese literatuur. Na de verschijning in 1321 heeft het werk door de eeuwen heen grote belangstelling genoten, waarbij vooral het eerste deel over de Hel veel aandacht heeft gekregen en ook veel kunstenaars na Dante heeft geinspireerd.

Het merendeel van de besprekingen van de Goddelijke Komedie leggen de nadruk op de literaire, historische en kunsthistorische analyses van de grote tekst.

 

De Goddelijke Komedie is echter ook het lied van een visioen en van een spirituele inwijdingsweg: een pelgrimsreis.

In 'De pelgrimsreis van Dante' zal het juist daar over gaan: over de samenhangende structuur en de gehele opbouw van het werk, over de overdrachtelijke en symbolische betekenis van de tekst en over wat Goethe zo mooi noemt de 'exakte Phantasie', die dit fenomenale dichtwerk zo kenmerkt.

Daarnaast zullen gedurende de gehele voordracht steeds voorbeelden worden genoemd van de manier waarop Dante zijn vele klassieke bronnen gebruikt en parafraseert. Bij het lezen van de Divina Commedia worden wij door Dante ook voortdurend in verbinding gebracht met de grote teksten uit onze klassieke oudheid en de bronnen van onze westerse cultuur.

Frans Versteeg is een zeer ervaren manager, consultant en coach.

Hij studeerde aan de Sorbonne en is oprichter en mede-eigenaar van Forgood Sustainable Development en van Quilts.

Als oprichter en mede-eigenaar van Forgood Management Solutions ondersteunt hij mensen en organisaties bij het realiseren van duurzame veranderingen. De natuur, kunst en filosofie zijn daarbij belangrijke bronnen van inspiratie voor hem. Zo zijn Dante, Shakespeare en Goethe, Mozart en Wagner in zijn overtuiging juist voor onze tijd nog zo 'veelzeggend'. De in de Divina Commedia door Dante geschetste inwijdingsweg kan juist ook nu bijdragen aan onze bewustzijnsontwikkeling.

 

Programma:

19.45: Inloop

20.00: Welkom door Frederik Lobbrecht, Boekhandel Kirchner

20.05: Frans Versteeg: De pelgrimreis van Dante

21.00: Vragen, reacties en gesprek

21.30: borrel

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner - Leliegracht 36 - 11 dec, 20.00 - 22.00

 

Toegang: eur 10,-  (studenten en stadspas eur 5,-)

 

RSVP: 

Aangezien het aantal plaatsen beperkt is vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering !

 

Vele verschillende edities van de Goddelijke Komedie zijn te koop - een selectie vindt u hier